Kimchi (stavas även kimchee, gimchi eller kim chee) är en het sydkoreansk sidorätt gjord på saltade, fermenterade grönsaker. Vanligen görs rätten på någon typ av kål eller rädisor. Hettan kommer från en paste gjord av chili, vitlök, ingefära, socker och fisksås. Styrkan varierar och kan vara superhet!
Det finns över hundra olika typer av Kimchi, vanligast är Paechu kimchi (stavas även Baechu) . Har du ätit Kimchi i Sverige är det med all säkerhet den sorten, gjord på salladskål. Andra vanliga sorter är Kkakdugi, gjord på rädisa och To oi Sobagi, gjord på gurka. Kimchi-museet i Seoul har dokumenterat 187 historiska och nutida varianter.
De flesta sorter såsom Paechu äts året om men andra är mer bundna till en specifik tid på året. Oi sobagi äts på sommaren.
kimchi är en oerhört hälsosam rätt och räknas ofta som en så kallad "superfood". Rätten sägs bidra till bland annat viktminskning, bättre matsmältning och bättre hud. Rätten innehåller mängder av goda bakterier, vitamin A, B, C och mycket antioxidanter. Rätten utnämns ibland till världens nyttigaste maträtt.
Rätten äts inte bara enskild utan är ofta i del av innehållet i en annan rätt som Kimchi buchimgae (en sorts pannkaka), Ramen, Kimbap (Rullar på Ris och sjögräs) eller dumplings.
I Korea är Kimchi mer än bara vilket maträtt som helst. I princip varje familj har sitt eget släktrecept, ofta har man i köket ett specifikt kylskåp med temperatur anpassad för sin Kimchi.
Varje år konsumeras i Korea hela 1,5 miljarder ton Kimchi!!
Histora
Forskare har i gamla texter hittat spår av Kimchi så långt tillbaka som 3000 år. Men den är inte förrän på 1500-talet so rätten får dagens karektäristiska utseeende, smak och med chili som ingrediens.
Recept
Här följer ett recept på Kimchi, justera mängden chili efter smak.
Ingredienser:
2 kg salladskål
2 dl grovt havssalt
250 g färsk rättika
2 msk pressad vitlök
2 dl hackad purjolök
2 msk riven ingefära
Kodjokaro (koreanskt chilipulver) eller annan chiliprodukt efter smak
1 msk strösocker
1 msk fisksås
Gör så här:
1.
Halvera salladskålen på längden. Lägg kålen i vatten under tryck tillsammans med saltet. Exempelvis fyll en matlåda och pressa på locket eller i en stor bunke med en tyngd uppepå kålen. Låt detta stå i 24 timmar.
2.
Skölj av kålen så att överflödigt salt spolas bort.
3.
Skala och strimla rättika fint.
4.
Blanda purjolök, ingefära, vitlök, rättika, chilipulver, socker och fisksås till en röd pasta och gnid in i kålen. Se till att pastan fördelas runt om och mellan bladen.
5.
Rulla ihop de halva kålhuvudena och lägg dem tätt i en burk/behållare med ett tättslutande lock. Låt stå i kylskåp minst 10 dagar innan servering