lördag, juni 10, 2023

Precis som Habanero och Scotch Bonnet så tillhör Fatalii släktet capsicum chinense. Denna chili kanske ser harmlös ut, men icke, den är ordentligt het.
Fatalii härrör från centralafrika. Den har utveckats från chili som slavar tagit med sig till sin hemkontinent från sydamerika.

Färsk fatalii är I princip omöjlig att få tag på I sverige men det går alldeles utmärkt att odla själv. Frön går att beställa från en del fröbutiker på nätet.
 
Plantorna kan bli upp till 60 centimeter hög, planteringsavståndet bör vara ungefär detsamma. Plantorna vill ha fullt solsken och behöver i sverige placeras i ett växthus, eller odlas inomhus. Utsätt gärna plantorna för lite torka emellanåt så blir frukterna ännu hetare.
Frukterna kan bli 5-8 centimeter långa. Från ljusgrönt övergår frukterna då de mognar till klart gult. Det finns även en röd fatalii, men det är den gula som är den ”äkta”.


Chiliguiden har bara lyckats hitta ett enda företag som använder denna intessanta chili I sin chilipepparsås och det är Cajohns Fiery Foods i Columbus, Ohio, USA. Företaget saluför tre såser. Den ena är en ren puré av fatalii med bara precis så mycket vinäger som behövs. Den andra är med färsk fatalii, vinäger, lök, vitlök och peppar. Den tredje heter ”Talon” och är en blandning av fatalii och Red Savina, med andra ord ingenting för känsliga personer..


 
Såser från Cajohns Fiery Foods

Sriracha är en stark chilisås, gjord på chili, vinäger, vitlök, socker och salt. Den är uppkallad efter kuststaden Si Racha i Thailand. I Thailand används såsen framförallt som dippsås till skaldjur. I vietnam används den bland annat i Pho, till diverse nudelrätter samt såser.
Kimchi (stavas även kimchee, gimchi eller kim chee) är en het sydkoreansk sidorätt gjord på saltade, fermenterade grönsaker. Vanligen görs rätten på någon typ av kål eller rädisor. Hettan kommer från en paste gjord av chili, vitlök, ingefära, socker och fisksås. Styrkan varierar och kan vara superhet!
Precis som Habanero och Scotch Bonnet så tillhör Fatalii släktet capsicum chinense. Denna chili kanske ser harmlös ut, men icke, den är ordentligt het. Fatalii härrör från centralafrika. Den har utveckats från chili som slavar tagit med sig till sin hemkontinent från sydamerika.