måndag, oktober 03, 2022

Tom Yum (eller Tom yam goong) är en kryddig, het och sur soppa från Thailand. Rätten är väldigt populär runt om i hela världen. Hettan varierar men den anses genrellt vara en mycket het rätt. Den smakrika soppan innehåller ingredienser som svamp, schalottenlök, räkor, galangal, lime och chili. Traditionellt används Thai Bird’s Eye Chili.


Namnet "Tom Yam" kommer av två thailändka ord. Tom refererar till kokningsprocessen, medans Yam refererar till en thailändsk het och sur sallad.

Rättens huvudråvarakan vara räkor, kyckling, biff eller fläsk. Färdig Tom Yum kryddning brukar gå att hitta i asiatiska butiker, vanligtvis i form av en paste.

Hur rätten uppkom är inte helt klarlagt men troligtvis har den sitt ursprung i centrala Thailand där det fanns ett överflöd av färska räkor från floden Chao Phraya. Med tiden har rätten blivit en favorit i landet och så småningom i världen. I västvärlden har rätten blivit standard på thailändska resturanger. Vissa resturanger har lagt till Nam Phrik Phao som ingrediens, detta är en chilipaste som ger soppan en orange färg.

Intressant relaterad fakta är att när stora delar av asien 1997 drabbades av en finasiell kris så döptes krisen till Tom yam goong, för att den startade i Thailand.

Sriracha är en stark chilisås, gjord på chili, vinäger, vitlök, socker och salt. Den är uppkallad efter kuststaden Si Racha i Thailand. I Thailand används såsen framförallt som dippsås till skaldjur. I vietnam används den bland annat i Pho, till diverse nudelrätter samt såser.
Kimchi (stavas även kimchee, gimchi eller kim chee) är en het sydkoreansk sidorätt gjord på saltade, fermenterade grönsaker. Vanligen görs rätten på någon typ av kål eller rädisor. Hettan kommer från en paste gjord av chili, vitlök, ingefära, socker och fisksås. Styrkan varierar och kan vara superhet!
Precis som Habanero och Scotch Bonnet så tillhör Fatalii släktet capsicum chinense. Denna chili kanske ser harmlös ut, men icke, den är ordentligt het. Fatalii härrör från centralafrika. Den har utveckats från chili som slavar tagit med sig till sin hemkontinent från sydamerika.