måndag, oktober 03, 2022

Chili Crab är en skaldjursrätt från Singapore. Rätten tillagas i regel på sk Mud Crab (kallas även Mangrove crab). Det är en kräfdjursart under familjen simkrabbor. Krabborna wokas i en tjock het och söt sås baserad på tomat och chili. Trots namnet är rätten inte så särskilt het, men det står ju självklart kocken fritt att bedöma mängden chili.

Rätten brukar finnas med på den top 50 lista över världens godaste rätter som sammanställs av CNN varje år.

Historia
Rätten sägs vara uppfunnen av Cher Yam Tian och hennes man Lim Choo Ngee 1956 då de började att sälja en crabwok med tomat och chili från deras matvagn i Singapore. Rätten var imroviserad men uppskattades till så hög grad att de snart kunde öppna en resturang, Palm beach Seafood, på Upper East Coast Road.
Hooi Kok Wah, en erkänd kock i Singapore under 60-talet anses också vara en pionjär när det gäller Chili crab. När han öppnade resturangen Dragon Phoenix 1964 så skapade han en lite surare version av rätten där han använde citron, vinäger, sambal, tomat och äggvita i såsen.

Tillagning
Krabban rensas och delas i mindre bitar, bitarna friteras sedan i olja. Därefter kokas krabban tillsammans med såsen, vispat ägg tillsätts mot slutet för att såsen ska tjockna ytterligare. Traditionellt äts rätten med händerna. Vitt bröd, exempelvis baguette serveras till maten. Trots att den traditionellt görs på Mud crab så går det bra att använda annan typ av krabba.

Chili Crab är enligt Singapores turistförening en av landets nationalrätter. Rätten finns numera på menyn på resturanger över hela ön.

Sriracha är en stark chilisås, gjord på chili, vinäger, vitlök, socker och salt. Den är uppkallad efter kuststaden Si Racha i Thailand. I Thailand används såsen framförallt som dippsås till skaldjur. I vietnam används den bland annat i Pho, till diverse nudelrätter samt såser.
Kimchi (stavas även kimchee, gimchi eller kim chee) är en het sydkoreansk sidorätt gjord på saltade, fermenterade grönsaker. Vanligen görs rätten på någon typ av kål eller rädisor. Hettan kommer från en paste gjord av chili, vitlök, ingefära, socker och fisksås. Styrkan varierar och kan vara superhet!
Precis som Habanero och Scotch Bonnet så tillhör Fatalii släktet capsicum chinense. Denna chili kanske ser harmlös ut, men icke, den är ordentligt het. Fatalii härrör från centralafrika. Den har utveckats från chili som slavar tagit med sig till sin hemkontinent från sydamerika.