måndag, oktober 03, 2022

Under 1500-talet var indonesiens mer än 13,000 öar kända bland europeer som "the spice islands", en källa till exotiska smaker som importerades av spanska och portugisiska handelsmän. Indonesien har varit hem för erövrare från bla kina, portugal, indien, holland och england. 

Idag är Indonesien världens femte mest populerade land.
Chili och jordnötter från amerika introducerades i indonesien då de första handelsmännen kom och har sedan dess blivit en viktig ingrediens i det indonesiska köket. Soyasås och räkpasta fördes dit av kinesera och har blivit en lika viktig del. Men indonesierna har hittat egna sätt att använda dessa ingredienser på.    
 
Sambal är Indonesiens Salsa, denna dip smaksätter råa eller kokta grönsaker, grillad eller kokt kyckling eller fisk. Den är även ett tillbehör till andra maträtter, både mild eller otroligt het. Den tillagas av indonesiens heta röda chili. Sambal är viktig i det indonesiska köket, den behöver inte alltid vara extremt het men indonesierna föredrar den så.
Sambal är gjord på en blandning av färsk chili som blandas med soyasås, kokos, räkpasta och tomat, recepten varierar dock. Blandningen mosas samman snarare än mals i en stor cobek, en slags mortel av sten med hjälp av en ulek-ulek, en stav i sten eller trä. Denna cobek och ulek-ulek ger sambalen dess unika konsistens som även bidrar till smaken. Det går bra att blanda sambal i en vanlig mixer men sanna sambalälskare påstår sig känna skillnaden.
Sambal i sin enklaste form består av att man kort och gott maler ner chilifrukter med frö och allt och i regel tillsätter salt.
I våra butiker finns idag en uppsjö av olika typer av sambal.
 
Några vanliga typer av sambal
Sambal Asam: Påminner om Sambal Trassi men inehåller även tamarind koncentrat.
Sambal Bajak: Chili tilsammans med bla olja, vitlök, trassi, kukui
Sambal Balado: Chili tillsammans med olja, vitlök, lök, tomat, salt och citron eller lime.  
Sambal Belacan: Chili med räkpasta
Sambal Manis: Chili, lök och socker. En mild och söt sambal.
Sambal Trassi:  Röd och grön chili, trassi, socker, salt och citron eller lime. Stark.
Sambal Udang: Chili med olja, vitlök och räkpasta.
Sambal Ulek (Oelek): Chili och salt. Klart röd och het smak. Sambal ulek görs med hjälp av en cobek.
Sambal Jeruk: Grön chili och citron.
Sambal Setan: En extrems het sambal som görs av "Madame Jeanette chili". Namnet betyder "Devil's Sauce".
Sambal Pedas Pedas: En extra het Sambal Ulek.

Recept på Sambal Belacan
Ingredienser
2 msk indonesisk räkpasta
5 färska röda chilies
1 nypa salt  
ev. lite vatten
saften och skalet från 1 lime  
Rosta räkpastan i en torr stekpanna eller över öppen eld.
Finhacka chilin.

Mosa räkpasta och chili med en nypa salt i en mortel.
Tillsätt några droppar vatten om det blir för torrt i morteln.
Skala limefrukten och strimla skalet mycket fint. Obs! Bara det gröna.
Pressa saften ur limen och blanda ner den tillsammans med det strimlade skalet i chili/räkpastan.
 

Sriracha är en stark chilisås, gjord på chili, vinäger, vitlök, socker och salt. Den är uppkallad efter kuststaden Si Racha i Thailand. I Thailand används såsen framförallt som dippsås till skaldjur. I vietnam används den bland annat i Pho, till diverse nudelrätter samt såser.
Kimchi (stavas även kimchee, gimchi eller kim chee) är en het sydkoreansk sidorätt gjord på saltade, fermenterade grönsaker. Vanligen görs rätten på någon typ av kål eller rädisor. Hettan kommer från en paste gjord av chili, vitlök, ingefära, socker och fisksås. Styrkan varierar och kan vara superhet!
Precis som Habanero och Scotch Bonnet så tillhör Fatalii släktet capsicum chinense. Denna chili kanske ser harmlös ut, men icke, den är ordentligt het. Fatalii härrör från centralafrika. Den har utveckats från chili som slavar tagit med sig till sin hemkontinent från sydamerika.