måndag, oktober 03, 2022

Att använda en vanlig utomhusgrill är en av de bästa sätten att rosta chili. Det är lätt att reglera värmen och man kan rosta en stor mängd chilipeppar samtidigt. Det finns specialbyggda grillar avsedda för att rosta chili och dessa är det absolut bästa när det gäller att rosta chilipeppar. De består av en cylinderformad bur som man stoppar chilin i. 

Denna bur roteras sedan över grillen. På stora modeller kan man till och med i vissa fall rotera med hjälp av en elmotor. Men en vanlig utomhusgrull går alldeles utmärkt att använda. En ytterligare variant är att rosta chilin på är i en stekpanna på spisen, tryck lätt på frukterna för att se till att hela ytan rostas.
När man rostar chili på en grill är det viktigt att göra detta långsamt för att chilins naturliga socker ska karamelliseras, detta har stor inverkan på resultatet.


När du har beslutat dig för på vilket sätt du ska rosta din chili så är det dags att förbereda frukterna. Om det behövs så börja med att tvätta frukterna och sedan låta dem torka. Detta för att hindra att det kommer smuts på den ätliga delen av frukten efter att den skalats.
Skär ett snitt i sidan av varje chili innan den rostas. Glömmer du detta så riskerar chilifrukten att mer eller mindre explodera.
Under tiden du rostar frukterna se till att vända dem med jämna mellanrum så att de inte blir brända. Det är viktigt att hela frukten blir brunbränd och vi vissa fall kan man till och med se hur skalet släpper från fruktköttet.


 
Kommersiell motordriven chiligrill.


Efter “grillningen” lägger du chilin I en skål och täcker dessa med en fuktig handduk. Detta gör att frukterna ångas och gör skalningen mycket enklare. Ett alternativ är att lägga de varma frukterna i en plastpåse. Låt frukterna svalna 30 till 60 minuter och sedan skall det bara vara att dra av skalen. De hetare typerna av chili har i regel ett väldigt tunt skal och kan därför vara svåra att skala.
Dina frukter är nu färdiga för att ätas, lagas mat med eller frysas in.

Sriracha är en stark chilisås, gjord på chili, vinäger, vitlök, socker och salt. Den är uppkallad efter kuststaden Si Racha i Thailand. I Thailand används såsen framförallt som dippsås till skaldjur. I vietnam används den bland annat i Pho, till diverse nudelrätter samt såser.
Kimchi (stavas även kimchee, gimchi eller kim chee) är en het sydkoreansk sidorätt gjord på saltade, fermenterade grönsaker. Vanligen görs rätten på någon typ av kål eller rädisor. Hettan kommer från en paste gjord av chili, vitlök, ingefära, socker och fisksås. Styrkan varierar och kan vara superhet!
Precis som Habanero och Scotch Bonnet så tillhör Fatalii släktet capsicum chinense. Denna chili kanske ser harmlös ut, men icke, den är ordentligt het. Fatalii härrör från centralafrika. Den har utveckats från chili som slavar tagit med sig till sin hemkontinent från sydamerika.