måndag, oktober 03, 2022

Hot pot (huo guo) är en tillagningsmetod med lång histora historia. Enligt historiker fanns rätten redan under Han dynastin, för mer än 1800 år sedan. Rätten är kinesisk och äts på ungefär samma sätt som fondue. I Sverige kallas rätten även får "Eldgryta".

Den serveras som kryddstark buljong över eld där man för ner tunt skuret kött, fisk, skaldjur och grönsaker innan man doppar dem i en "dipsås" för att få en tilltalande smakbrytning. Dipsåsen brukar innehålla saker som sesampasta, jordnötter, sesamolja, sojaolja, chiliolja och lagrad tofu.


Rätten förekommer i en mängd varianter, de vanligaste är den sichuanesiska och den mongoliska som mestadels serveras i Beijing. Hot pot förekommer också, med annan kryddning, i länder som Vietnam, Kambodja, Thailand och Malaysia.

Sichuan Hot pot kommer (som namnet avslöjar) från den kinesiska provinsen Sichuan som är känd för sin starka mat. I USA har Sichuan Hot pot blivit väldigt populärt de senaste åren. I New York finns ett flertal Hot pot resturanger.

Rätten utvecklades i Sichuan under en tid hade hamnarbetare och fiskare hade det fattigt. Då man tvingades laga mat på dåliga råvaror så valde man att koka dessa i het buljong för att dölja den dåliga smaken. Med tiden så har rätten utvecklats till vad den är i dag. Detta är i alla fall en teori om hur den uppkommit.

I Stockolm kan du äta en god Hot pot på Ping's Sakura, Luntmakaregatan 59.

Sriracha är en stark chilisås, gjord på chili, vinäger, vitlök, socker och salt. Den är uppkallad efter kuststaden Si Racha i Thailand. I Thailand används såsen framförallt som dippsås till skaldjur. I vietnam används den bland annat i Pho, till diverse nudelrätter samt såser.
Kimchi (stavas även kimchee, gimchi eller kim chee) är en het sydkoreansk sidorätt gjord på saltade, fermenterade grönsaker. Vanligen görs rätten på någon typ av kål eller rädisor. Hettan kommer från en paste gjord av chili, vitlök, ingefära, socker och fisksås. Styrkan varierar och kan vara superhet!
Precis som Habanero och Scotch Bonnet så tillhör Fatalii släktet capsicum chinense. Denna chili kanske ser harmlös ut, men icke, den är ordentligt het. Fatalii härrör från centralafrika. Den har utveckats från chili som slavar tagit med sig till sin hemkontinent från sydamerika.