måndag, oktober 03, 2022

Phaal Curry (stavas även fall, faal, fahl, phaal, phal eller Phall) är känd som världens hetaste maträtt. Detta är inte någon autentisk indisk curryrätt utan har utvecklats i Storbritannien. Den har sitt ursprung från indiska och bangladeshiska resturanger i Birmingham.

Det är absolut en av de hetaste curryrätterna som finns. Betydligt hetare än den kända curry Vindaloo som ofta serveras på indiska resturanger även här i Sverige.
Rätten är tomatbaserad med ingefära, fänkålsfrån och mänger med chilipeppar, gärna habanero eller scotch bonnet.

Det finns tävlingar i att laga och konsumera den hetaste Phaal och vissa resturanger bjuder på notan om man klara av att äta hela sin portion.
Namnet påstås komma från ordet ”phallus” (fallos) – Kanske syftar detta till att man behöver stake för att klara av denna heta rätt.

Sriracha är en stark chilisås, gjord på chili, vinäger, vitlök, socker och salt. Den är uppkallad efter kuststaden Si Racha i Thailand. I Thailand används såsen framförallt som dippsås till skaldjur. I vietnam används den bland annat i Pho, till diverse nudelrätter samt såser.
Kimchi (stavas även kimchee, gimchi eller kim chee) är en het sydkoreansk sidorätt gjord på saltade, fermenterade grönsaker. Vanligen görs rätten på någon typ av kål eller rädisor. Hettan kommer från en paste gjord av chili, vitlök, ingefära, socker och fisksås. Styrkan varierar och kan vara superhet!
Precis som Habanero och Scotch Bonnet så tillhör Fatalii släktet capsicum chinense. Denna chili kanske ser harmlös ut, men icke, den är ordentligt het. Fatalii härrör från centralafrika. Den har utveckats från chili som slavar tagit med sig till sin hemkontinent från sydamerika.