lördag, juni 10, 2023

Namnet Cayenne verkar komma från ordet “kian” vilket är namnet på samma chili bland Tupiindianerna I nordöstra sydamerika. Cayenne har med största sannolikhet sitt ursprung i det land som numera heter Franska Guyana och har uppkallats antingen efter Cayennefloden eller efter landets huvudstad, Cayenne.

Att denna chili spridit sig över stora delar av världen kan man tacka Portugal och dess handelsmän för. Handelsmän förde den till europa, africa, indien och asien.
Även fast Cayenne kom till spanien redan före år 1500 så kom den till england  först 1548 och då via indien.    
 
En planta som påminner om Cayenne finns beskriven I boken “ The Badanius Manuscript” från 1552. Boken beskrev hur het chilipeppar kan användas medicinskt bland annat för att bota tandvärk.
1597 beskrev botanisten Cayennepeppar som “ginnie” eller “indianpeppar”. I sin inflytelserika bok från 1652 skrev Nicholas Culpepper att cayenne är en ”våldsam frukt” som är till nytta bland annat vid förstoppning, vid tandvärk och vid gallsten. Cayenne dök även upp i ”Miller's Garden Dictionary”  1771, viket tyder på att den odlades I engelska trädgårdar.
Botanik
Cayenneplantan påminner om ett träd, med ett flertal stammar och ett upprätt växtsätt. Den blir upp till en meter hög och 60 cm bred. Bladen är ovala och blommorna vita. Frukterna är långsmala och kan bli så långa som 25 cm. Frukterna är ofta lite skrynkliga och oregelbundna till formen. En fullvuxen planta kan lätt producera 40 frukter. Cayenne är en mycket het chili och mäter mellan 30,000 och 55,000 scoville.
 
Odling
Cayenne odlas kommersiellt I New Mexico, Louisiana, Afrika, Indien, Japan och Mexiko. New Mexico är antagligen den störta producenten av cayenne, där planteras varje år över 400 hektar cayenne . Totalt i USA odlas över 1800 hektar cayenne varje år.
Några cayennevariteter
Charleston Hot. Väldigt heta, stora frukter.
Hot Portugal. Stora, medium-heta frukter.
Large Red Thick. Skrynkliga, väldigt heta frukter.
Long Red Slim. Heta frukter.
Ring of Fire. Heta frukter.
 
Användning
Cayenne brukar torkas och malas till ett pulver eller användas till chilipepparsåser, dessa såser brukar kallas “Louisiana-style”. Cayennepeppar som brukar finnas I de flesta livsmedelsbutiker och är I de flesta fall inte gjord av just cayenne utan är en generell term för chilipeppar.

Sriracha är en stark chilisås, gjord på chili, vinäger, vitlök, socker och salt. Den är uppkallad efter kuststaden Si Racha i Thailand. I Thailand används såsen framförallt som dippsås till skaldjur. I vietnam används den bland annat i Pho, till diverse nudelrätter samt såser.
Kimchi (stavas även kimchee, gimchi eller kim chee) är en het sydkoreansk sidorätt gjord på saltade, fermenterade grönsaker. Vanligen görs rätten på någon typ av kål eller rädisor. Hettan kommer från en paste gjord av chili, vitlök, ingefära, socker och fisksås. Styrkan varierar och kan vara superhet!
Precis som Habanero och Scotch Bonnet så tillhör Fatalii släktet capsicum chinense. Denna chili kanske ser harmlös ut, men icke, den är ordentligt het. Fatalii härrör från centralafrika. Den har utveckats från chili som slavar tagit med sig till sin hemkontinent från sydamerika.