lördag, juni 10, 2023

Både tyskland och italien har haft ett sedan 2001 och nu har även USA ett. Postverket i USA har gett ut ett frimärke med valören 39 cent vilket pryds av chilifrukter. Frimärket är ett i en serie av fem där alla frimärken illustreras av grödor som odlats i USA under århundraden. De andra frimärkena pryds med majs, bönor, squash och solros. Chilifrukterna är av typen New Mexican och visas i båda färger - rött och grönt.

 
Det tyska frimärket från 2001, är en hyllning till Leonhard Fuchs på hans 500 års-jubileum. Leonhard Fuchs var en forskare som tidigt gjorde studier på Capsicum som kom till europa från "den nya världen". Frimärket visar en skiss Leonhard gjorde av en chiliplanta.
Det italienska frimärket, även det från 2001, hyllar Diamante. Diamente är en ort som anses vara italiens "chilihuvudstad".

Sriracha är en stark chilisås, gjord på chili, vinäger, vitlök, socker och salt. Den är uppkallad efter kuststaden Si Racha i Thailand. I Thailand används såsen framförallt som dippsås till skaldjur. I vietnam används den bland annat i Pho, till diverse nudelrätter samt såser.
Kimchi (stavas även kimchee, gimchi eller kim chee) är en het sydkoreansk sidorätt gjord på saltade, fermenterade grönsaker. Vanligen görs rätten på någon typ av kål eller rädisor. Hettan kommer från en paste gjord av chili, vitlök, ingefära, socker och fisksås. Styrkan varierar och kan vara superhet!
Precis som Habanero och Scotch Bonnet så tillhör Fatalii släktet capsicum chinense. Denna chili kanske ser harmlös ut, men icke, den är ordentligt het. Fatalii härrör från centralafrika. Den har utveckats från chili som slavar tagit med sig till sin hemkontinent från sydamerika.