söndag, oktober 20, 2019

Sriracha är en stark chilisås, gjord på chili, vinäger, vitlök, socker och salt. Den är uppkallad efter kuststaden Si Racha i Thailand. I Thailand används såsen framförallt som dippsås till skaldjur. I vietnam används den bland annat i Pho, till diverse nudelrätter samt såser.

Under 1500-talet var indonesiens mer än 13,000 öar kända bland europeer som "the spice islands", en källa till exotiska smaker som importerades av spanska och portugisiska handelsmän. Indonesien har varit hem för erövrare från bla kina, portugal, indien, holland och england. 

Kimchi (stavas även kimchee, gimchi eller kim chee) är en het sydkoreansk sidorätt gjord på saltade, fermenterade grönsaker. Vanligen görs rätten på någon typ av kål eller rädisor. Hettan kommer från en paste gjord av chili, vitlök, ingefära, socker och fisksås. Styrkan varierar och kan vara superhet!

Att använda en vanlig utomhusgrill är en av de bästa sätten att rosta chili. Det är lätt att reglera värmen och man kan rosta en stor mängd chilipeppar samtidigt. Det finns specialbyggda grillar avsedda för att rosta chili och dessa är det absolut bästa när det gäller att rosta chilipeppar. De består av en cylinderformad bur som man stoppar chilin i. 

Precis som Habanero och Scotch Bonnet så tillhör Fatalii släktet capsicum chinense. Denna chili kanske ser harmlös ut, men icke, den är ordentligt het.
Fatalii härrör från centralafrika. Den har utveckats från chili som slavar tagit med sig till sin hemkontinent från sydamerika.

Hot pot (huo guo) är en tillagningsmetod med lång histora historia. Enligt historiker fanns rätten redan under Han dynastin, för mer än 1800 år sedan. Rätten är kinesisk och äts på ungefär samma sätt som fondue. I Sverige kallas rätten även får "Eldgryta".

Tom Yum (eller Tom yam goong) är en kryddig, het och sur soppa från Thailand. Rätten är väldigt populär runt om i hela världen. Hettan varierar men den anses genrellt vara en mycket het rätt. Den smakrika soppan innehåller ingredienser som svamp, schalottenlök, räkor, galangal, lime och chili. Traditionellt används Thai Bird’s Eye Chili.

Phaal Curry (stavas även fall, faal, fahl, phaal, phal eller Phall) är känd som världens hetaste maträtt. Detta är inte någon autentisk indisk curryrätt utan har utvecklats i Storbritannien. Den har sitt ursprung från indiska och bangladeshiska resturanger i Birmingham.

Chili Crab är en skaldjursrätt från Singapore. Rätten tillagas i regel på sk Mud Crab (kallas även Mangrove crab). Det är en kräfdjursart under familjen simkrabbor. Krabborna wokas i en tjock het och söt sås baserad på tomat och chili. Trots namnet är rätten inte så särskilt het, men det står ju självklart kocken fritt att bedöma mängden chili.

Chili används traditionellt i maträtter, men också mot många sjukdomar. Det beror speciellt på att dessa frukter innehåller capsaicin, som dels ger den eftertraktade skarpa smaken, och också har flera medicinska kvaliteter. Speciellt är ämnet känt för att kunna främja kroppens egen produktion av endorfiner, som är ett morfinliknande ämne upp mot 30 gånger starkare än morfin. 

Sriracha är en stark chilisås, gjord på chili, vinäger, vitlök, socker och salt. Den är uppkallad efter kuststaden Si Racha i Thailand. I Thailand används såsen framförallt som dippsås till skaldjur. I vietnam används den bland annat i Pho, till diverse nudelrätter samt såser.
Kimchi (stavas även kimchee, gimchi eller kim chee) är en het sydkoreansk sidorätt gjord på saltade, fermenterade grönsaker. Vanligen görs rätten på någon typ av kål eller rädisor. Hettan kommer från en paste gjord av chili, vitlök, ingefära, socker och fisksås. Styrkan varierar och kan vara superhet!
Precis som Habanero och Scotch Bonnet så tillhör Fatalii släktet capsicum chinense. Denna chili kanske ser harmlös ut, men icke, den är ordentligt het. Fatalii härrör från centralafrika. Den har utveckats från chili som slavar tagit med sig till sin hemkontinent från sydamerika.